Atyhában – talán harmadszor…

DSCN2795

Talán harmadszori nekifutásra sikerül igazi tartalommal kitölteni a találkozást. Az Élő Székelyföld Munkacsoport által megfogalmazottak jegyében lehettünk korábban két alkalommal is együtt, amikor lelkigyakorlatot, majd mini-konferenciát tartottunk a faluban élőknek. Legalábbis azoknak, akik válaszoltak a felhívásainkra. A Szentegyházi Gyermekfilharmóniai szombati fellépése most a harmadik találkozási alkalom bevezetője lesz.

Mivel a következő hét végén van az egyházközség Mária-Magdolna-napi búcsúja, amely valamikor a legjelentősebb hazahívó ünnep volt az elszármazottak számára, igen szerencsés lenne, ha úgy jönnének most ide a faluhoz kötődők, hogy ne csak egy szentmise vagy közös ebéd erejéig legyenek együtt, hanem kicsit hosszasabban, és próbáljanak akár négy-öt napot is faluban, illetve a környékén tartózkodni, mert – higgyék el – érdemes. Ha elvadultan, romokban, de megvannak még a gyermekkor helyszínei, s nagyrészt a házak és a sírok is…

Alszegben - bepillantás a Szekeres utcába
Alszegben – bepillantás a Szekeres utcába

Szép napokat lehetne itt eltölteni

Nem kizárt, hogy sok atyhainak van pár nap szabadsága, s annak egy részét itt tölthetné a július 18. és 26. közötti időszakban. Akinek nincsen szállása, annak szerzünk; nemcsak Atyhában, hanem a sokkal frekventáltabb és komfortosabb szomszédos településeken is bérelhetők vendégszobák. Talán elgondolkodhatnak ez idő alatt azon, hogy ebben az őrült fogyasztói társadalomban hol lehetünk otthon, hol pihenhetünk meg, s közben ki-ki a létezés értelmén is eltöprenghet. Ide lehet hozni a gyökértelen lemenőket – gyermekeket unokákat -, akik Európa disznófarmjain és mindenféle “jól” megfizetett alantas munkakörökben dolgoznak, hogy megkérdezzék őket, mit forgatnak a fejükben, s van-e elképzelésük a jövőre vonatkozóan, és abban benne van-e ez a hely, ahonnan oly sokan jöttünk az előttünk járók üzenetét hordozva.

DSCN2777

Mi Afrikába nem mehetünk   

Ha a közösségi színtereken nem is vagyunk már/még képesek lépni, legalább a magunk háza táján szedjük rendbe a kerítéseket, kaszáljuk le a gyomokat. Vagy szóljuk bár valakinek, hogy tegye meg mindezeket helyettünk. Mert az is előfordulhat, hogy a közeljövőben egzotikus emberek fognak kitekintgetni az udvarokról. Ha gyáván átengedjük nekik a terepet. És megtörténhet, hogy a nyugat-európai szolgálatból az új honfoglalók, a négerek, s mindenféle hidegebb éghajlatra tántorgott rasszok, nációk fognak elhajkurászni, ha visszamerészkedünk “szolgálni”.

afrika

Közösségi helyeken is lehetne dolgozni. Lehetne pár napig együtt lenniük azoknak is, akik évtizedek óta nem látták idehaza egyik a mást.

Javaslatokat az eloszekelyfold@gmail.com villámposta címre, a (+4)0743-815-149-es telefonszámra, illetve ide, az Élő Székelyföld Munkacsoport honlapjának véleményrovatába várunk. Hely van bőven.

Igen jól esne, ha két hét múltán a civil kurázsit dokumentálhatnánk itt, a lelkekben és a valóságban egyaránt!

DSCN2730

Tizenegy napos turnéra indul a Gyermekfilharmónia. A fellépéssorozat Atyhában kezdődik. 

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia – közismert nevén a Fili -, hasonlóan a korábbi években kialakított gyakorlatához, ezen a nyáron is előadókörutat szervez július 18. és 29. között Idén Magyarországon, a Mura-vidéken (Szlovéniában), Ausztriában és a Felvidéken (Szlovákiában) lépnek fel. Az együttes vezetőjétől, Haáz Sándor karnagytól megtudtuk, hogy ez alkalommal is arra törekednek, hogy napi négy-ötszáz kilométernél többet ne utazzanak; így az együttes, rövid pihenő és kikapcsolódás után képes arra, hogy már a megérkezés napján fellépjen. „Nyugati körutunkat úgy terveztük – mondotta a Haáz tanár úr -, hogy helyszínről-helyszínre haladva, Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában állunk meg különböző helységekben, megszállunk és előadásokat tartunk, s közben szórakozunk is – nyilván –, kikapcsolódunk, igyekszünk minél több hasznos információt összegyűjteni és számunkra érdekes látnivalót megtekinteni. A gyermekeink az évek során kiválóan elsajátították a buszon való pihenés technikáját is, hogy az utazási időt még inkább kihasználhassuk. Menet közben gyakorlunk, esetenként próbálunk, új dalokat tanulunk, közösen imádkozunk, illetve műveltségi vetélkedőket szervezünk.”

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia az idei Ezer Székely Leány Napján Csíksomlyón
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia az idei Ezer Székely Leány Napján Csíksomlyón

Az utazás élménygyűjtés és egyben tanulás is 

A Filisek naplót vezetnek, fényképeket készítenek; élményeiket rendszerezik, hogy aztán hazaérkezve közösen értékelhessék ki az eseményeket. „Összlétszámunk idén 140 énekes- és zenész-gyermek, 9 kísérő, 1 ellátmányos valamint 6 sofőr. Szállításunkra két udvarhelyi Scorpio-buszt béreltük (egyik utánfutós), valamint a szentegyházi Gábos Jóska Zita-buszát. A buszokat saját gépkocsival követi Katona Csaba vállalkozó – a főszakácsunk.

1000_szekely_2

Ez alkalommal tizenegy napos lesz a turnénk. Az az elvünk, hogy már az indulást követően megálljunk egy viszonylag közeli településen pár órára – tavaly Mikházán tartottuk az első jutalom-előadást –, olyan helyen, ahol még nem jártunk. Egyébként Kápolnásfalu 5. Falunapján, múlt szombaton tartottuk idei műsorunk ősbemutatóját. Mivel német nyelvterületen is fellépünk, osztrák népdalfeldolgozásokat tanultunk, menet közben pedig egyik előadásunk alkalmával találkozunk az Erart Healing interkulturális fesztivál, egy Hirosimából induló, Dachauig és Jeruzsálemig tartó nemzetközi békezarándoklat részvevőivel, úgyhogy repertoárunkat nemzetközileg ismert békehimnuszokkal is kiegészítettük – mondotta a karvezető –, programunk egy órás, bevezetőkkel és a ráadásokkal maximum hetven-hetvenöt perc, olyan hosszúságú, amelyet egy különböző életkorú és műveltségi szintű emberekből álló vegyes közönség bárhol és bármikor képes figyelemmel végigkísérni.” Idén Atyhára esett a Fili választása! Tehát: az első állomás az atyhai fellépésünk lesz. Július 18-án, szombaton este 8 órakor a helyi kultúrotthonban mutatkoznak be.

Jó lenne, ha az atyhaiaknak is jutna valami az örömökből, a hagyományból, a lelki élményből, a megtisztulásból, a kultúrából, amelyből oly sikeresen kirekesztették magukat immár hosszú évtizedek óta
Jó lenne, ha az atyhaiaknak is jutna valami az örömökből, a hagyományból, a lelki élményből, a megtisztulásból, a kultúrából, amelyből oly sikeresen kirekesztették magukat immár hosszú évtizedek óta

Az előadást közös vacsora követi, majd indulás a határra, hogy aztán másnap délelőttre megérkezzék Zalaegerszegre az együttes, ahol a helyi Aquaparkban lesz az első külföldi előadás. Egy igen feszes és tartalmas előadássorozat után július 29-én, szerdán, a délelőtti órákban tervezik a Szentegyházára való visszatérést.

Simó Márton

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .