2016 – Márton Áron Emlékév

Márton Áron Emlékévet hirdettek
Márton Áron Emlékévet hirdettek

Az Emlékév nyitórendezvényére február 12-éi, Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából kerül sor. A pénteki program ünnepi szentmisével és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenyével kezdődik a csíksomlyói kegytemplomban 10.30 órakor, a misét Jakubinyi György érsek celebrálja.

A fiatal püspök
A fiatal püspök

Délután öt órakor kiállítás nyílik a püspök életéről a Márton Áron Főgimnázium MAGház klubtermében. Köszöntőt mond Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottság elnöke, a kiállítást megnyitja Tamás József püspök, a kiállított munkákat pedig Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója ismerteti. 17.30-tól ünnepi emlékműsor kezdődik a gimnázium dísztermében, amelyen fellép az iskola kórusa, Vrencsán Anita népdalénekes, Bilibók Attila színművész, valamint Györfi Erzsébet és Molnár Anna énekesek.

Márton Áron hívei körében (Fotó: romkatregen.ro)
Márton Áron hívei körében (Fotó: romkatregen.ro)

Még 2015 decemberében, karácsony előtt jelentették be hivatalosan, hogy 2016 karácsonyáig Márton Áron Emlékévet tartanak a Kárpát-medencében. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár december 10-én, Budapesten, a programot meghirdető sajtótájékoztatón elmondta: Márton Áron erdélyi püspök személye nemcsak az erdélyi katolikusokhoz, hanem minden magyarhoz köthető, és bármely felekezethez tartozó ember példaképe lehet. Az emlékév azért indul december 24-én, mert akkor nevezték ki 1938-ban Márton Áront Erdély püspökévé.

A programok közül kiemelte: szeretnék, ha augusztus 28-án, a püspök születésének 120. évfordulóján a világ összes magyar templomában megemlékeznének Márton Áronról és a déli harangszó neki is szólna.

Az emlékév világi fővédnökének Áder János köztársasági elnököt, egyházi fővédnökének Jakubinyi György gyulafehérvári érseket kérték fel. Az emlékév finanszírozására 80 millió forintot különítettek el – tette hozzá az államtitkár. Majd jelezte: a rendezvények koordinálására létrejött egy programbizottság, amelynek elnöke Gaal Gergely, tagja Illésy Mátyás százhalombattai plébános és Gondi Mátyás, a Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért Egyesület vezetője, az államtitkárság részéről pedig Tóth László főreferens.

Budapest XII., Farkasrét - Kontur András alkotása (2010). A püspök népszerűségére utal, hogy a róla készült szobrok mind "emberléptékűek", a szentéletű püspököt közöttünk járó emberként, gyakran ülő alak formájában ábrázolják, utalva népi származására és arra a közvetlenségre, amellyel olykor elvegyült szeretett hívei körében
Budapest XII., Farkasrét – Kontur András alkotása (2010). A püspök népszerűségére utal, hogy a róla készült szobrok többnyire mind “emberléptékűek”, a szentéletű püspököt közöttünk járó emberként, gyakran ülő alak formájában ábrázolják, utalva népi származására és arra a közvetlenségre, amellyel olykor elvegyült szeretett hívei körében

Gaal Gergely kiemelte: Márton Áron olyan személyiség, aki az egész keresztény gyökerű európai civilizáció elé példaképként állítható. Az erdélyi püspök minden lehetséges alkalommal felemelte szavát a 20. századi diktatúrák ellen, a fiatalok számára is ikon volt, és a közösségépítést is fontosnak tartotta. Szeretnék életútját, alakját minél több emberhez és kiemelten a fiatalokhoz eljuttatni.

Az emlékév keretében a konferenciákon, emlékhangversenyeken túl a legmodernebb informatikai és kommunikációs eszközöket is szeretnék használni, például fiataloknak okostelefonokon követhető vetélkedőket szerveznének, tette hozzá Gaal Gergely, aki a programokat ismertetve kitért arra, hogy augusztus 28-án Csíkszentdomokoson, a püspök szülőfalujában, az ottani egyesülettel együttműködve emlékkonferenciát tartanak, szeptember 29-én pedig, Márton Áron halálának évfordulóján, Gyulafehérváron lesz egy tanácskozás. Szeretnék a Kárpát-medencei ifjúsági fesztiválokon is megjeleníteni az emlékévet, így a tervek szerint jelen lesznek Tusnádfürdőn is. A krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra pedig az emlékév keretében fiatalokat utaztatnak ki, és az eseményekkel összefüggésben számítanak a Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak közreműködésére is.

Az Emlékév eseményeinek beharangozására és ismertetésére a következő időszakban rendszeresen visszatérünk.

Forrás: MTI, http://www.magyarkurir.hu, http://www.romkat.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport/Simó Márton

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .