Húsvét Homoródszentpálon

Homoródszentpál
Homoródszentpáli képeslap – Húsvétvasárnap, 2016. március 27.

https://eloszekelyfold.wordpress.com/2015/10/08/az-elo-szekelyfold-munkacsoport-homorodszentpalon/ legutóbb 2015 őszén, az október 10-11-én tartott püspöki vizitáció alkalmával járt. Akkor az egyházi főhatóság küldöttségének látogatása mellett a falu egykori papja, az Ürmösi József unitárius lelkész emlékiratait tartalmazó kötet és a faluról szóló, az Élő Székelyföld Füzetek-sorozatban napvilágot látott kiadvány megjelenése szolgáltatta az ürügyet.

Unitárius parókia
Unitárius parókia

Időközben azonban változás következett be a falu többségét képező unitáriusok életében: Tódor Csaba lelkész tizenöt éves szolgálat után elfogadta a székelykeresztúri unitárius gyülekezet meghívását és februártól búcsút vett Homoródszentpáltól.

Húsvétvasárnapi gyülekezet
Húsvétvasárnapi gyülekezet

Jelen pillanatban a lelkészi állás betöltetlen. Most akár több hónaposra kinyúló lelkészválasztási procedúra következhet, attól függ, hogy a gyülekezet melyik változatot szavazza meg. A hívek tisztában vannak a feladattal, már keresik a megfelelő megoldást.

Az Úr Asztalát megterítették
Az Úrasztalát megterítették

Az ünnepek és a hétköznapok a megszokott rend szerint bekövetkeznek, az élet a maga medrében zajlik tovább.

Húsvétvasárnap a helyettesítő lelkész, Lőrinczi Botond városfalvi pap és a legátus, Bardócz-Tódor András, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet I. éves MA (mesterképzős) teológushallgatója által tartott ünnepi istentiszteleten vehettünk részt.

A helyettesítő lelkész és a legátus úrvacsorát oszt
A helyettesítő lelkész és a legátus úrvacsorát oszt

Mi történt a püspöki látogatás alkalmával?

A fenti hivatkozásban említett írásban és a KultúrHon-on is beszámoltunk arról, hogy múlt év szeptemberében megjelent az Ürmösi József (1879-1953) homoródszentpáli szövetkezetalapító naplóját, illetve itteni tevékenységéhez kapcsolódó visszaemlékezéseit tartalmazó kis kötet, amelyet haszonnal forgathattak a gyülekezet tagjai.

Ürmösi József: Pap és apostol. 44 év a lelkipásztori munkamezőn. Erdélyi Műhely Könyvek, 2015. 112 old.
Ürmösi József: Pap és apostol. 44 év a lelkipásztori munkamezőn. Erdélyi Műhely Könyvek, Budapest-Székelyudvarhely, 2015. 112 old.

A megállapodás értelmében a szentpáli Radicza Közbirtokosság minden (társtulajdonos) családnak eljuttatott egy-egy példányt a kiadványból. Ugyanakkor pedig az Élő Székelyföld Füzetek itteni száma dióhéjban összefoglalta a település múltját és jelenét, illetve támpontokat igyekezett találni a jövőre vonatkozóan.

Műemlékvédelmi gondoskodás - veszély, ami esetleg elhárító
Műemlékvédelmi gondoskodás – veszély, ami esetleg elhárítható – a Pap-Dimény-kúria valaha szebb napokat is látott

Köztudott, hogy Homoródszentpálon korábban több kastély és kúria is létezett. Mindenki olvashatott az itteni római nyomokról, az egykori, több történelmi korszakon át tartó sóbányászatról és -értékesítésről, a Bethlen-, a Kornis-, a Daniel- és a Gyarmathy-családok helyi kötődéséről. A dicső múlt azonban ma már csak a műemlékvédelmi felügyelet bírsága, a látható és a láthatatlan romok által, illetve a tétova bizonytalanság és az adminisztratív semmittevés községi szintjén nyilvánul meg, ha örökségvédelemről beszélünk. Tulajdonképpen az egész falu egy sokrétű régészeti lelőhelyre épült, ahol időnként tartottak ugyan ásatásokat, de a hely átfogó feltárását soha senki nem végezte el.

Minden múlandó, legyen szerkezetileg bármennyire elmés és erős
Minden múlandó, legyen szerkezetileg bármennyire elmés és erős

Szó esett a továbblépésről

Az azonban biztos, hogy a gazdasági felemelkedés csak akkor válik valóra, ha a környezeti és az építészeti emlékeket sikerül megőrizni és hasznosítani. A szentpáli halastavak jó kézben vannak, környezetükben látható a fejlődés, turisztikai tevékenység, sporthorgászat zajlik, ugyancsak sikeresen dolgoznak az ottani  madárvilág védői és népszerűsítői is.

Panorámakép a szentpáli halastavakról (Andorkó Attila felvétele)
Panorámakép a szentpáli halastavakról (Andorkó Attila felvétele)

Épp a múlt év őszén láthattuk, hogy a közbirtokosság segítségével az unitárius egyházközség hozzálátott az egykor tanítói lakásként, majd internátusként, illetve óvodaként fungáló épület felújításához. Ez a munkálat szépen halad és minden valószínűség szerint ebben az évben be is fejeződik. Ezáltal körvonalazódni kezd egy olyan épületegyüttes a templom és a lelkészi lakás környezetében, amely ismét markáns, úgymond klasszicizáló építészeti jelleget fog hordozni.

Tódor Csaba tizenöt éven át szolgált Homoródszentpálon. Ez idő alatt tanulmányokat folytatott Angliában, doktori disszertációját 2015 februárjában védte meg. Időközben pedig Székelykeresztúrra hívták meg lelkésznek, amelyet szakmai és családi okora hivatkozva el is fogadott.
A korábbi lelkész tizenöt éven át szolgált Homoródszentpálon. Ez idő alatt tanulmányokat folytatott Angliában (University of Manchester), ahol doktori disszertációját 2015 decemberében védte meg. A múlt őszi találkozás óta váratlan fordulat következett be életében: Székelykeresztúrra hívták szolgálni, amely felkérést alaposan megfontolva, szakmai és családi okokra hivatkozva el is fogadott

Tódor Csaba korábbi lelkésszel arról beszélgettünk, hogy roppant hasznos lenne esztétikai és építészeti szempontból, ha a majdani Közösségi Ház – hiszen valamilyen ifjúsági és közösségi érdekeket fog szolgálni ez az ingatlan – előtere népi elemeket tartalmazó fel- és bejáratot, illetve tornácot kaphatna. Ennek a kialakítása lehetséges, és az adott szerkezet a látszat alapján lehetővé is teszi.

Viszonylag könnyen készülhet hagyományos feljáró és tornác az egykori tanítói lakás, a majdani Közösségi Házhoz
Viszonylag könnyen készülhet hagyományos feljáró és tornác az egykori tanítói lakás, a majdani Közösségi Házhoz

Az Élő Székelyföld Munkacsoport oszlopos tagja, Gyöngyössy János mérnök, történeti grafikussal megállapodunk, hogy a tornác és a bejárat látványtervét készítse el, s ajánlja azt az egyházközség és a kivitelező figyelmébe. Mihelyt ez a rajz elkészül, bemutatjuk az érdekelteknek.

Ha már ilyen építészeti megoldásokat és örökségvédelmi kérdéseket is érintettünk, akkor bejelentjük, hogy 2016. április 14-én A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században címmel konferenciát szervezünk Székelyudvarhelyen, amelyre igyekszünk meghívni a jövő székelyföldi tájelemeit alakító tényezőket, a különböző hivatalok és szervezetek, civilek és vállalkozások képviselőit. E rendezvény részleteit a későbbiekben közöljük, hiszen a végső program összeállítása a napokban zajlik.

Feladatok, kihívások, romok bőven mutatkoznak
Feladatok, kihívások, romok bőven mutatkoznak

Tennivaló a két Homoród-mentén és másutt bőven akad, ha él bennünk az a vágy, hogy a Székelyföld sajátos építészeti képét, mint a tárgyi és szellemi kultúra elvitathatatlan részét felmutassuk az idegenből idelátogatóknak, s ha kötelességünknek érezzük, hogy átadhassuk azt teljes épségben és megújított formában az utánunk következő nemzedéknek.

Élő Székelyföld Munkacsoport/Simó Márton

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .