Kuncz Aladár-emlékműsor

Kuncz_AladarA Helikon-Kemény János Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó a 2016-os Helikoni esték sorozatban, négy helyszínen szervez emlékműsort Kuncz Aladár halálának 85. évfordulóján.

Kuncz Aladár (Arad, 1885. december 31. – Budapest, 1931. június 24.) magyar író, szerkesztő, kritikus, műfordító. A Fekete kolostor című regényével vonult be a két világháború közti klasszikus magyar és világirodalomba.

Józsa Márta esszéje az íróról az Ex Symposion 2013/4-es számában

Az írót a francia háború kitörése Franciaországban érte, s ellenséges állampolgáraként társaival együtt öt évig gyötrődött különböző francia internálótáborokban. Nagy regényekre emlékeztető ellenállhatatlan sodrású „feljegyzéseiben” rendkívüli egyszerűséggel és erővel idézi fel a nacionalista gyűlölködésnek kiszolgáltatott internáltak szenvedéseit, a rabok erőszakosan beszűkített elveszejtő és félelmetes infernóvá torzuló világát.

Munka közben
Munka közben

Egyedüli iránytűje, mentsége és menedéke a megértő humanizmus az óvja meg őt minden durva elfogultságtól, általánosítástól, s ez teszi lehetővé hogy rabtartóinak egyik-másikában meglássa az embert, s hogy ne a francia népből, kultúrából ábránduljon ki, hanem a polgári demokráciának álcázott imperializmusból. Rabságának második felében egyre világosabban látja, hogy a háború céltalan vérontása kizárólag imperialista érdekeket szolgál, s bár emberileg érthető, szubjektív sértettsége miatt nem tud teljesen kívülálló józansággal, határozottan állást foglalni a háborús felek igazságának, igazságtalanságának kérdésében, magát a vérontást embertelennek, jogosulatlannak tartja.

Kuncz Aladár, Kós Károly és gróf Teleki Ádám Olosz Lajos kertjében - a felvétel valamikor az 1920-as évek végén készülhetett (Forrás: fototanu.blogspot.ro)
Kuncz Aladár, Kós Károly és gróf Teleki Ádám Olosz Lajos kertjében – a felvétel valamikor az 1920-as évek végén készülhetett (Forrás: fototanu.blogspot.ro)

Az előadássorozat meghívott résztvevői: Jeney Éva irodalomtörténész, Filep Tamás Gusztáv kutató, eszmetörténész, H. Szabó Gyula a Helikon−Kemény János Alapítvány elnöke.

Április 7-én, csütörtökön 17.00 órától, a Szigligeti Stúdióban (a Holnap Után Fesztivál keretén belül) Nagyváradon, április 8-án, pénteken 18.00 órától a Városi Könyvtárban Székelyudvarhelyen, április 9-én, szombaton 11.00 órától a Vártemplom Gótikus-termében Marosvásárhelyen és ugyancsak szombaton 17.00 órától a Szász Pál Közösségi Házban tartanak előadást Nagyenyeden.

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

 

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .