Rendezvények Márton Áron püspök emlékére

Márton Áron püspök hívei körében - 1970-es évek eleje (A felvételek a múzeum honlapjáról valók)
Márton Áron püspök hívei körében – 1970-es évek eleje (A felvételek a múzeum honlapjáról valók)

A szentéletű és boldog emlékezetű püspök születésének 120. évfordulója alkalmából többnapos rendezvénysorozatot szervez Csíkszentdomokoson a Márton Áron Egyesület és a Márton Áron Múzeum. A programok tudományos konferenciával és érseki szentmisével érnek véget, azt megelőzően azonban társadalomtudományi diáktábort is tartanak.

A püspök csíkszentdomokosi rokonokkal - 1970-es évek vége
Csíkszentdomokosi rokonokkal – 1970-es évek vége

Idén ötödik alkalommal kerül sor konferenciára és megemlékezésre Márton Áron (1896 – 1982) erdélyi püspök (1938 – 1980) születésnapjára időzítve, 2016. augusztus 27-28-án.

A 2016-os évre, a székely püspök születésének 120. évfordulója alkalmából Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága Márton Áron Emlékévet hirdetett. A csíkszentdomokosi konferencia kiemelt eseménye az egész évben zajló megemlékező eseménysorozatnak.

Társadalomtudományi diáktábor – 2016. augusztus 23-27.

Az ünnepi konferenciát és megemlékezést megelőző héten, augusztus 23 és 27 között a Márton Áron Egyesület, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Pro Patria Egyesület társadalomtudományi tábort szervez középiskolás diákoknak.

A táborban 25 diák vesz részt Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről és Kárpátaljáról, akik interaktív műhelyfoglalkozások keretében betekintést kapnak a történészek, szociológusok, pedagógusok munkájába. A tábor tevékenységeit Bernád Rita főlevéltáros, Novák Csaba Zoltán, Nagy József és Seres Attila történészek, Silló Ágota szociológus, Ozsváth Judit pedagógus, egyetemi adjunktus és Virt László szociális munkás vezetik. Bővebb tájékoztatás: http://goo.gl/IH04pr

A püspök szülőháza
Márton Áron zülőháza

Konferencia – 2016. augusztus 27.

A hagyományoknak megfelelően az V. csíkszentdomokosi Márton Áron-konferencia a püspököt tisztelő szélesebb közönségnek kíván lehetőséget biztosítani, hogy a történész-kutatók legújabb kutatási eredményeit megismerhessék. Ennek megfelelően idén is Márton Áron életének, munkásságának különböző szakaszait újabb szempontok szerint vizsgáló történészi előadások lesznek hallhatók augusztus 27-én délelőtt 10.00 és délután 17.00 óra között.

Az alig húszas éveinek végén járó Márton Áron ditrói tevékenységéről Molnár Melinda (Marosvásárhely), a harmincas évekbeli kolozsvári katolikus értelmiség Márton Áronnal való kapcsolatáról Izsák Anikó (Kolozsvár), a szintén harmincas évek végi lengyel diplomáciai kapcsolatokról Seres Attila (Budapest), a Domokos Pál Péterrel közösen vallott népművelési célokról Ozsváth Judit (Kolozsvár), az egyház és a diktatúra viszonyáról Virt László (Lázi), illetve „Márton Áron az eszmék kereszttüzében” címmel Marton József nagyprépost (Gyulafehérvár) tart összefoglaló előadást.

A fiatal püspök - 1940 körül
A fiatal püspök – 1940 körül

Mivel az utóbbi időben örvendetes módon megnövekedett Márton Áron püspök látható tisztelete határon innen és túl is, a domokosi konferencia jó alkalom a püspök szentté avatási ügyét vivő posztuláció számára, hogy a boldoggá, illetve szentté avatási ügy szempontjából értékelje a Márton Áron-kultusz újabb jelenségeit.

Msgr. Kovács Gergely posztulátor előadásában kitér a Márton Áron-tisztelet felelősségére és a Márton Áronhoz kapcsolódó írásos és fotó-hagyaték felhasználásának feltételeire is.

Ünnepi megemlékező szentmise – 2016. augusztus 28.

Márton Áron születésnapján, augusztus 28-án 11.30-tól Nm. és Ft. Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó celebrál szentmisét és mond szentbeszédet a csíkszentdomokosi római katolikus plébániatemplomban. Az ünneplő köszönséget köszönti Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A szentmisét élőben közvetíti a Duna Televízió.

A megemlékezés és diáktábor támogatói: Nemzetpolitikai Államtitkárság, Pro Patria Egyesület – Márton Áron Emlékév programbizottsága, Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa – Hargita Megyei Kulturális Központ, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

Médiapartnerek: MTVA, Mária Rádió Erdély, Vasárnap katolikus hetilap, Keresztény Szó

Bővebb tájékoztatás:Marton_Aron_Muteum_logowww.martonaronmuzeum.ro
martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro
Tel. (+4)0741484716

Forrás: Márton Áron Múzeum

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .