Létezik SÜKÖSD FERENC-kultusz Marosvásárhelyen

Január 12-én nyílott meg a festőművész alkotásaiból összeállított nagyívű tárlat, amely egyfajta ráadás volt a sepsiszentgyörgyire, ahol decemberben rendeztek kiállítást Sükösd Ferenc műveiből az  Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) szervezésében. A Maros Megyei Múzeumban most elsősorban az intézmény saját anyagából válogattak, hiszen a művész korán bekövetkezett haláláig itt dolgozott, de magángyűjtőktől és más közgyűjteményi kollekciókból is bőven kölcsönöztek, hogy bemutathassák Sükösd Ferenc különböző alkotói periódusait és műfaji, technikai kísérletezéseit.

A művész özvegye
DSC03237
Az egybegyűltek közül sokan elmondták, hogy őriznek emlékeket Sükösd Ferencről, akárcsak Kedei Zoltán festőművész (középen), vagy Bálint Zsigmond mérnök-fotográfus, illetve Hunyadi László szobrász (a lenti képen)

DSC03254

A megnyitón Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke – politikustól szokatlanul mély és hiteles beszédben – méltatta Sükösd Ferenc munkásságát, olyannyira, hogy az utána következő Nagy Miklós Kund művészettörténész, szerkesztő, művészeti szakíró, Marosvásárhely és Erdély képzőművészetének évtizedek óta “hivatalban levő” szakértője meg is jegyezte, hogy az előtte megszólaló majdnem minden lényegest elmondott.

Németh Zsolt édesapjával, Németh Géza református lelkésszel, aki évtizedeken át műgyűjtőként és -kereskedőként tartotta el családját, már kamaszkorától kezdve ismerte az erdélyi képzőművészeti élet jeles személyiségeinek munkáit, gyakran látogatott el itt műtermekbe és galériákba, ezzel (is) magyarázható, hogy igen színvonalas és minden szempontból kifogástalan kiselőadást tarthatott, amelyből most majdnem teljesen kimaradt a politikai töltet

Ettől függetlenül azonban Nagy Miklós Kund megállapításai és “kiegészítései” is segítették az egybegyűlteket, hogy érteni és értelmezni tudják az itt látható képeket.

Nagy Miklós Kund

Sükösd Ferenc alkotásain jól tetten érhető a kísérletező hajlam, amellyel kedvenc tematikáihoz közelít, de ugyanakkor soha nem feledkezik meg a gyökerekről. A sóvidéki táj és az ember számára mindvégig meghatározó ihletforrásnak bizonyult.

A kiállítás február 28-ig lesz megtekinthető.

Írásunk a továbbiakban frissül!

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .